Contact

Als u informatie zoekt  over personen die op Rolduc zijn geweest dan is het belangrijk dat u weet wanneer ze op Rolduc zijn geweest; kijk hiervoor in de leerlingenlijsten  in het gedenkboek 1843-1943 voor Rolduc III of in het gedenkboek van Rolduc IV voor de jaren erna; u kunt die boeken downloaden op deze website bij het corresponderende tabje; als de persoon na 1920 op Rolduc heeft gezeten kijk dan in de corresponderende jaarboeken die vrij gedetailleerde informatie verschaffen; in het andere geval moet u naar het Regionaal Historisch Centrum Limburg  in Maastricht waar het hele archief van Rolduc III aanwezig is. 





Hier een aantal problemen die te maken hebben met het gebouw.

 

In Rolduc in Woord en Beeld staan twee mooie kaartjes die iets zeggen over de abdij in de achttiende eeuw; ze staan op pagina 95 en 153. In de volgende tabel staan ze; de kwaliteit is goed genoeg om in te zoomen als u ze eerst op uw pc zet. Zeker kaartje op pagina 95 is interessant omdat er rechtsboven uitleg bij is. In dit kaartje staat beneden welke kaarten Corten gebruikt heeft om het kaartje te maken. Wellicht leest u de teksten eens die bij de plaatjes horen in Rolduc in Woord en Beeld.  In het jubileumboek 1843-1943 staat ook een hoofdstuk in over de bouwgeschiedenis van Rolduc. Beide boeken zijn te downloaden op deze website.

Hier het hoofdstuk uit het jubileumboek over de gebouwen.



 




1] Bouwplan met grote cour op het zuiden.

Er is een plan voor de verbouwing van Rolduc die vreemd is; het betreft een uitbreiding van de cour naar het zuiden toe, terwijl de grote cour nu op het oosten ligt; ik heb de fysieke kaart vaker goed bestudeerd ook de toelichting die erbij hoort; u kunt in ieder geval concluderen dat de monniken aan biljarten deden. Op de kaart is een onderscheid gemaakt naar wat er al is en wat gebouwd zal worden. Het is niet bekend uit welk jaar het plan stamt; wellicht is het makkelijkste het papier te onderzoeken, wellicht een watermerk; de kaart ligt in het archief van Rolduc en ik heb ze vaker van dichtbij bekeken. Wat u in de tabel hierna ziet is een goede foto gemaakt door Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed [nummer 63.742].  In pdf de renvoi die rechts op de kaart staat; er is ook iets met een torentje op het schip; u moet de kaart dan 90 graden draaien. Dus...mocht u zin hebben een probleem op te lossen ga uw gang.




U kunt de foto hier prima downloaden.



2] Grafkelder abt Heyendal

Abt Heyendal is oorspronkelijk begraven in een bovengrondse grafkelder die zich bevond in het rechtertransept [zuiden] ; Pothast deed altijd de mis boven op die grafkelder aan het Nicolaas-altaar. Hij bereikte dat altaar door een trap die van de oude sacristie liep door de muur naar boven. Hoe die grafkelder uit gezien heeft daar gaat het om; er zijn voor zover ik weet geen foto's van, het is een aardige speurtocht om daar toch een beeld van te hebben; in bijgevoegde Pdf staan mijn bevindingen.

 


3] Er is een dichtgemetselde deur op Rolduc waarvan de functie vergeten is.


 

deur.pdf (156.01KB)
deur.pdf (156.01KB)




Wat moeilijker problemen uit de Natuurkunde